Adobe XD
Experience Design

Adobe XD is een nieuw programma uit de Adobe-stal, voor het ontwerpen van schermen, interfaces en flows, voor websites en apps.

Je kan met XD blijven hangen in de schetsachtige fase van wireframes en eenvoudige navigatie, of een mock-up uitvoeren tot een fraai werkend prototype met interactie en animaties. Maar het gaat nog verder; XD laat je de ontwerpen ook makkelijk testen, delen en bespreken met anderen.

De tweedaagse cursus laat je kennis maken met al deze aspecten. Bijna spelenderwijs rol je in dit nieuwe vakgebied en leer je de ontwerp-stadia van een website of app in wording én de dynamiek van teamwork. Want een website of app bedenk, ontwerp en bouw je niet in je eentje.

Het doel van de cursus is om je taak als web- en app-ontwerper te kunnen uitvoeren, door gebruik te maken van Adobe XD.

Omschrijving

Als moderne "UX Designer" ben je méér dan een zelfstandige ontwerper die in zijn eentje aan een fraai ontwerp werkt. Je neemt deel aan een continue wisselwerking tussen marketeers, managers, developers, testers en gebruikers. Je taken sluiten aan bij allerlei stadia van het proces, dus je tools moeten net zo flexibel inzetbaar zijn. Adobe XD stelt je daartoe in staat.

Allereerst leer je een schetsmatige opzet te maken van wat de 'flow' wordt van een website of app. Welke onderdelen en/of functies gaat de website of app aan de gebruikers bieden? Hoe verloopt de navigatie? In dat stadium wordt er nog weinig gepraat over vormgeving, maar leer je wireframes te maken en te delen die helpen om alle ideeën en gedachten gestalte te geven.

Gaandeweg dat proces groeit dan de behoefte aan een visueel concept, waarbij de ontwerpmatige stijl duidelijker wordt. Je leert er allerlei decoratieve en functionele elementen aan toe te voegen, zoals logo's, iconen, knoppen, achtergronden en andere beelden. Maar je gaat ook beseffen hoe teksten, typografie en wijze van animatie een belangrijke rol spelen in UX-design.

Omdat je nauw samenwerkt met anderen, is het snel kunnen delen, bespreken en aanpassen van je ontwerpen essentieel. En uiteindelijk leer je hoe je van je ontwerp de materialen en specificaties overdraagt aan developers, zodat deze kunnen worden verwerkt tot een technisch werkende website of app.

In de cursus komen bepaalde principes en mogelijkheden van HTML, CSS en JavaScript af en toe ter sprake, maar er wordt géén aandacht besteed aan het coderen of programmeren ervan.

Onderwerpen

• Kennismaking met de anders dan gebruikelijke werkomgeving

• Een eenvoudig voorbeeld (wireframe, rapid-prototyping, testen)

• Integratie andere populaire Adobe programma's en CC Libraries

Vormgeving en interactie

• Indeling maken a.h.v. een Layout Grid (kolommen en marges)

• Invoegen en copy/paste van vormen, beelden, lijnen en vlakken

• Vectorische vormen tekenen met XD (pen, PathFinder/Boolean)

• Gebruiken van populaire UI-elementen (iOS, Android, Windows)

• Gebruik van pipet, kleuren, verlopen, diverse effecten, maskers

• Teksten toevoegen (punt- en vlakteksten) en typografie instellen

• Handiger werken dankzij Repeat Grids, Symbols/Assets, Layers

• Automatisch meerdere formaten aanmaken (Responsive Resize)

• Navigatie, interacties, overgangen en (micro)animaties instellen

• Gebruik maken van templates, UI-kits en plug-ins van derden

Delen en samenwerken

• Live preview of video, online of op mobile, met hotspot-hints

• Publiceren, feedback verzamelen, ook via andere platformen

• Exporteer artboards, materialen, design-specs voor developer

Doelgroep

De cursus Adobe XD is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met het visueel ontwerpen van websites en apps. Ervaring met andere design-software en op zijn minst affiniteit met design is dus wel een vereiste.

Benodigde voorkennis

• Ervaring of affiniteit met andere grafische software is vereist.

• Er is géén kennis of ervaring met coderen of programmeren vereist.

Lesmateriaal

Voor de cursus worden o.a. Adobe-tutorials gebruikt, zodat je alles later ook online kunt nalazen en herhalen. Daarnaast wordt naar vele andere (ook Nederlandstalige) online hulpbronnen verwezen, waaronder de officiële Adobe Help-website.

Projecten uit Adobe XD kun je direct testen op mobiele apparaten, dus neem je smartphone(s) en tablet(s) mee en zorg ervoor dat je de wachtwoorden van je App Store(s) en Adobe ID ook bij de hand hebt.

Interesse ?

Neem gerust contact op voor het bespreken van de inhoud van deze of een andere training. Of raadpleeg een van de vele training-aanbieders die mij wel eens inzetten voor hun klassikale trainingen.

© 2018 - Studea  peter@studea.nl  +31 (0) 6 46 220 421