Digital Dzone

Ha, ik heb een primeur ! De digitale versie van de Dzone is het eerste Nederlandse/Nederlandstalige magazine dat met de Adobe Digital Publishing Suite is gemaakt. En ik heb deze iPad-puppy vanaf zijn eerste wankele wandeling tot en met het "nulnummer" samen met hoofdredacteur Hans Frederiks mogen opzetten en uitvoeren.

 

dzone in handen

 

Het was geen makkie. De nieuwe uitgeverij Three Publishers had deze uitgave nèt op haar repertoire en de printversie had nèt een restyle achter de rug. En dan komt Apple met die verdraaide iPad aanzetten. Met wat hulp van Adobe (toegang tot pre-release software) is het mij gelukt om deze uitgave vrij snel op te zetten en het eerste nummer uit te voeren. dzone app iconDaarna heb ik nog enkele nummers begeleid en de ontwerpers van de uitgever erin opgeleid, zodat ze er zelf mee verder konden gaan. De iPad-app en edities kan je hier vinden.

 

Net zoals bij print-media, werk je in Adobe InDesign (CS5) met stramienen en stijlen. Alleen moet je met wat punten rekening houden:

 

de inhoud kan méér zijn, zowel in hoeveelheid als in soorten media;

je moet twéé versies opmaken: een horizontale en verticale versie;

artikelen kunnen paginagewijs of door-scrollend worden getoond;

je kan de papieren indeling (als die er is) niet exact aanhouden;

let goed op de zeggingskracht en leesbaarheid van lettertypen;

net zoals bij web-media, gaat navigatie vóór informatie.

stramienen

 

Dzone collage

 

Dzone op iPadEr is vervolgens wat software nodig die de publicatie klaarstoomt voor de iPad (en later nog andere apparaten). Daarna wordt de de uitgave via de vertrouwde Apple App Store on-line verspreid.

 

Meer over de software lees je op mijn pagina over de training in deze materie. Bekijk vooral het filmpje !

 

 

© 2018 - Studea  peter@studea.nl  +31 (0) 6 46 220 421