Digitaal Publiceren

Intro training/seminar

Training: 1 of 2 dagen
Seminar: 2 à 3 uren

Heb je de algemene pagina over Digitaal Publiceren al gelezen?

"Mensen lezen niet meer", roept men al enkele decennia. De werkelijkheid is dat we ons juist te pletter lezen! Alleen lezen we steeds minder papieren media. We lezen echter de hele dag: nieuws, berichten, emails, memo's, blogs, websites, PDFs, apps; onze grote en kleine beeldschermen staan er dagelijks vol mee.

Sinds de introductie van de iPad (in 2010) gonst het bij uitgeverijen, grafische bedrijven en media-makers: "Hoe krijgen we onze informatie, publicaties en andere media op dit wonderlijke plankje?" Websites en andere media voor desktop- en laptop-computers zijn er genoeg. Maar zo makkelijk en mobiel als een iPad zich laat gebruiken, zo hebben we 't nog nooit ervaren.

En dan te bedenken dat dit wellicht pas het begin is...

Doelgroepen

Iedereen die te maken heeft met publiceren, onderzoekt momenteel deze nieuwe uitingsvormen. Ben je dus een DTP-er, ontwerper, redacteur, web-ontwikkelaar, uitgever, media-consultant, -marketeer of -manager ? Dan is deze training precies wat je zoekt!

De training gaat met name in op de visueel creatieve, grafische en interactieve aspecten van deze nieuwe media en een beetje over de distributie. De training is slechts zijdelings interessant voor developers en programmeurs, al geeft het hen wel een goede indruk van waar zij als ontwikkelaar op in kunnen haken.

Doelstellingen

Deze training dient enerzijds als 'voorafje' bij andere trainingen in dit cluster, zodat je een beter totaalbeeld en inzicht in alle nieuwe publicatie-vormen krijgt en beter weet wat je wil gaan uitdiepen. Maar anderzijds kan je de training ook los volgen, bijvoorbeeld ter oriëntatie.

Je leert in welke (nieuwe) vormen je een boek, verhaal, magazine, artikel, bericht, beeld, video of beleving kan gieten. Hoe deze werken, hoe ze gemaakt en verspreid worden en hoe je er geld mee kan verdienen.

 

Inhoud

Je krijgt een verhelderende uitleg en hands-on ervaring met de vele nieuwe publicatie-vormen, en een kijkje in de keuken van al die digitale media. Je krijgt ook wat informatie over de verschillende methodes om een digitale publicatie te beheren en verspreiden.

De training dekt dus een brede opzet, die veel mogelijkheden vanuit grafisch oogpunt behandelt. Diverse soorten apps, readers en viewers komen dus aan bod, maar ook wat technieken achter de schermen, van PDFs, ePubs, Folio's en Articles tot en met web-, AIR- en InDesign-tools. Het zijn een of twee dagen vol hands-on oefening en en boeiende uitleg, zonder te vervallen in programmeertaal of complexe techniek.

Onderwerpen

Een korte rondgang langs de belangrijkste onderwerpen:

  • Je leert wat apps in algemeen zijn, welke bouwtechnieken er zijn (in het kort) en hoe publicaties verschillen van apps.
  • Je leert de vele manieren waarop je publicaties kan verrijken met meer media, interactie en navigatie.
  • Speciale PDF-viewers: nieuwe verpakking voor vertrouwde vorm.
  • Je leert de mogelijkheden en beperkingen van reflowable ePub 2.0 en ePub 3.0 met Fixed Layout en hoe deze gemaakt en gelezen worden.
  • Je krijgt een goede indruk van enkele tools waarmee men artikelen voor digitale uitgaven kan maken, waaronder de Adobe DPS-tools.
  • Hoe kan je een publicatie verspreiden? Dat is een aparte business...
    En wat komt er bij kijken als je gebruik wilt maken van app-stores?

Seminar-vorm

Deze inhoud is ook als seminar van 2 à 3 uren mogelijk.

Voorkennis

Affiniteit met grafische sector en software is gewenst, doch niet vereist.

Verwante trainingen

Deze training maakt deelt uit van een nieuw cluster, Digitaal Publiceren. Daarin horen de onderstaande andere trainingen:

  • Training Digitaal Publiceren Intro

De eerste twee (Intro en Interactie) zijn wat algemener, de andere juist specifiek gericht op het maken van één type digitale publicatie.

Interesse ?

Neem gerust contact op voor het bespreken van de inhoud van deze of een andere training. Of raadpleeg een van de vele training-aanbieders die mij wel eens inzetten voor hun klassikale trainingen.

© 2018 - Studea  peter@studea.nl  +31 (0) 6 46 220 421