Tumult Hype

HTML-animaties voor web,
apps en digitale publicaties.

Animaties trekken aandacht, verlevendigen een ontwerp en verduidelijken een verhaal. Ze worden niet alleen gebruikt als banners in websites, maar ook in apps voor smartphones en in digitale publicaties voor tablets.

In het landschap van HTML-animatie zijn verschillende tools te vinden. Adobe Animate (voorheen Adobe Flash) was en is nog steeds de grootmacht hierin, maar het is enorm complex en omslachtig. Het beperkte maar veel vriendelijkere Adobe Edge Animate was helaas een kort leven beschoren want de ontwikkeling ligt sinds 2015 stil. Google Web Designer oogt aardig, maar deze eeuwige "beta" werkt nogal onbehouwen.

Tumult Hype is vergelijkbaar programma dat ook al sinds 2011 aan de weg timmert, en eigenlijk "the best of all worlds" biedt: een prettige bediening, prachtige features en aansluiting op standaard-formaten.

Tumult Hype biedt veel sterke features die exact inspelen op het maken van eenvoudige animaties (met of zonder interactie). Nou ja, "eenvoudig" is misschien niet het goede woord. Er zijn best fraaie huzarenstukjes met Hype te maken. (Zie voorbeelden via hun Gallery.)

Met eenvoudig bedoel ik: niet iedereen gaat complete games creëren of databases aan een animatie koppelen. Om nog maar te zwijgen over het zelf maken van "scripts". Hype weet hoe designers denken en werken, welke features daar precies op inspelen en hoe ze de software toch "eenvoudig" kunnen houden.

Tumult Hype is een uitgebreid programma maar met een uiterst vriendelijke bediening en uitstekende hulpmiddelen. Daardoor is het sneller en makkelijker te gebruiken dan andere animatie-software.
Voor meer informatie en een demo:
naar de website van Tumult Hype.

Doelgroep en doelstelling

Het programma richt zich op grafisch ontwerpers, web- en interaction-designers, en vele andere creatieven met uitvoerende taken. Iedereen met affiniteit voor grafische software kan ermee aan de slag. Het fenomeen "animatie" leer je spelenderwijs en je hoeft geen enkele letter code te tikken (het kan wel, maar is geen noodzaak). Alle functies die "scripts" vereisen leer je op een visuele wijze uit te voeren. Dat is het gemak van Tumult Hype !

In twee dagen leer je een ruime basis van het programma, waarmee je zelfstandig animaties ontwerpt, uitvoert en ook gereed maakt voor verdere verwerking in websites of digitale publicaties.

Beknopte inhoud

De inhoud van deze training is praktijkgericht, dus een constante afwisseling tussen uitleg, voorbeelden en hands-on oefeningen.

 • Inleiding over animatie met HTML(5) & CSS(3)
 • Verkennen van de interface van Tumult Hype
 • Werken met Timeline, Keyframes, Easing, Capo
 • Animatie van alle eigenschappen van elementen
 • Importeren van beelden; werken met lettertypen
 • Toevoegen van componenten zoals audio & video
 • Speciale HTML5-features, zoals 3D en CSS3-filters
 • Het gebruik maken van Scenes, Symbols en Loops
 • Geleidelijke introductie tot het gebruik van Actions
 • Gebruik van Grids en populaire 'vaste' afmetingen
 • Leren omgaan met een flexible/responsive ontwerp
 • Het instellen van Export-formats, preloaders, etc.

Voorkennis

Enige ervaring met grafische software zoals Photoshop en Illustrator is gewenst. Ervaring met andere web-, animatie- of video-software biedt wat voordeel, maar is beslist níet vereist.

Lesmateriaal

De software zelf bevat veel verwijzingen naar diverse digitale hulpmiddelen (stap-voor-stap lessen met voorbeelden, video-tutorials, online documentatie, forum, etc.) Je vraagt je bijna af waarom je er persoonlijke training voor zou moeten krijgen !

Maar deze training brengt je sneller op de goede weg, en je kan aan de hand van deze studiematerialen alles terugvinden en uitdiepen.

Overige aandachtspunten

Omdat het programma zelf nauwelijks teken-tools biedt, moeten veel beeldelementen vanuit andere programma’s worden aangereikt (zoals Photoshop, Illustrator, etc.) Kennis van deze programma’s is niet vereist, maar wel een pre.

Tumult Hype is alleen beschikbaar voor Mac OSX en níet voor Windows.

Interesse ?

Neem gerust contact op voor het bespreken van de inhoud van deze of een andere training. Of raadpleeg een van de vele training-aanbieders die mij wel eens inzetten voor hun klassikale trainingen.

Oei !

Tumult Hype
is dus níet van Adobe
en alléén voor de Mac.
Komt dat wel goed ?

Adobe is niet zaligmakend, zeker niet op web-gebied.

Tumult Hype's interface is zó helder en 'lekker', dat je je afvraagt waarom Adobe en Google zo blijven stuntelen met hun software...

Ik heb zelf ook getwijfeld of het verstandig was om af te wijken van mijn Adobe-voorkeur. Je verwacht toch voordelen van de bundeling. Maar als voordelen uitblijven en Adobe ervoor kiest om een stap zijwaarts te zetten, dan ga ik daar niet in mee.

Tja, Mac-only ! Nou en ?
Dan neem je toch een Mac...

© 2018 - Studea  peter@studea.nl  +31 (0) 6 46 220 421